Όσα χρειάζεσαι για μια πλήρη κάβα

Είσαι εργένης κι ένα από τα πράγματα που σε ενδιαφέρουν περισσότερο στο –στιλάτο ομολογουμένως- σπίτι σου είναι να έχεις μία καλή κάβα. Όχι γιατί ανήκεις στους ανώνυμους αλκοολικούς και είσαι νεροφίδα, μην το παρεξηγείς – απλά θέλεις να είσαι πάντα έτοιμος να εντυπωσιάσεις τους φίλους και να οργανώσεις ένα άψογο cocktail party. Κάτι τέτοιο υποννοεί πως μπορείς να σερβίρεις κάτι περισσότερο από τα κλασσικά straight ποτά σε πλαστικό ποτηράκι. Το θέμα είναι ότι δεν ξέρεις πώς να το κάνεις. Τι θα χρειαστείς. Πας στο supermarket και δεν είσαι σίγουρος για το τι πρέπει να ψωνίσεις και πώς να την εξοπλίσεις έτσι ώστε και να μπορείς να φτιάχνεις cocktails, αλλά και να μη δώσεις μια περιουσία σε ποτά που ίσως και να σου μείνουν μια ζωή. Χρειάζεται στρατηγική λοιπόν. Οι παρακάτω πληροφορίες θα σου φανούν πολύ χρήσιμες όχι μόνο για να έχεις καλά αποθέματα στο μπαρ του σπιτιού σου, αλλά και για να γίνεις ο καλύτερος μπάρμαν της παρέας.
Σκοπός: Τα ποτά που θα επιλέξεις να έχεις στο σπίτι σου εξαρτώνται άμεσα από τα cocktails που σκοπεύεις να σερβίρεις στους καλεσμένους σου. Προτίμησε λοιπόν να πάρεις υλικά για απλά ποτά και όχι για κάτι εξεζητημένο, καθώς θα τα χρησιμοποιήσεις τελικά στις περισσότερες μίξεις που θα κάνεις. κάνεις έξυπνες αγορές, τότε με τον ελάχιστο αριθμό ποτών που θα αγοράσεις στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς θα μπορείς να παρασκευάσεις το 80% των γνωστότερων και δημοφιλέστερων κοκτέιλ – εντάξει τώρα, δε χάθηκε κι ο κόσμος αν δεν μπορείς να φτιάξεις προς το παρόν τα μαρτίνι του Τζέημς Μποντ, ούτε θα σου πέσει η μούρη…
Τα ουίσκι: Γιατί πολλά κι όχι ένα; Μα γιατί ένα μπουκάλι ουίσκι δεν είναι αρκετό για όλα τα cocktails που το χρειάζονται ως συστατικό. Κάθε είδος διαθέτει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά, κι αν χρησιμοποιήσεις κάποιο άλλο μπορεί στην κυριολεξία να καταστρέψεις το κοκτέιλ. Έτσι, φρόντισε να έχεις στην κάβα σου:
Κατηγορία Malt (Johnnie Walker, Famous Grouse, Haig): πρόκειται για κλασσικά ποτά για έναν άντρα, πίνονται και σκέτα.
Κατηγορία «Special» (Chivas Regal, Dimple, Glenfiddich, Cardhu)
Κατηγορία bourbon (τουλάχιστον ένα, όπως π.χ Jack Daniels).

Τα λικέρ: Χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά με τα ποτά-βάση (όπως τα ουίσκι), καθώς προσθέτουν άρωμα και γεύση. Χρησιμεύουν κυρίως στα κοκτέιλ, αυξάνοντας σημαντικά το «ρεπερτόριό» σου, αλλά μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις και μόνα τους για σφηνάκια.
Τα κυριότερα λικέρ είναι: Southern Comfort, Grand Marnier, Baileys (Irish cream), Kahlua (λικέρ καφέ), Cointreau (λικέρ πορτοκάλι) και Drambuie. Προαιρετικά: Amaretto, Crème de Cacao, Dry Vermouth, Curacao.

Λευκά ποτά: Καλό θα είναι να εφοδιαστείς και με αυτά, έτσι ώστε όταν ένα ουίσκι δεν ενδείκνυται ως «βάση» ενός κοκτέηλ, να έχεις τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσεις – φυσικά έχουν και το δικό τους φανατικό κοινό ως straight σε χαμηλό ποτήρι.
Λευκα ποτά είναι: vodka (Absolut), gin (Gordon’s), sambuca (Molinary), martini (Rosso), tequila (Jose Cuervo), κόκκινη vodka (Ursus Roter). Επίσης, καλό θα ήταν να μην παραλείψεις ρούμι, λευκό και μαύρο (Havana Club, Bacardi).
Ιδανικά, και επειδή δε γνωρίζεις τι εποχή μπορεί να σου ζητήσει κάποιος οποιοδήποτε ποτό, καλό θα είναι να έχεις κι ένα snap να «παίζεις» (προτίμησε το Xuxu).

Δεν τελειώσαμε...Δες τι ακόμα χρειάζεσαι και ποιά ποτά μπορείς να σερβίρεις με τα υλικά που έχεις, στην επόμενη σελίδα...


Post a Comment

0 Comments