Πώς να φτιάξεις το δικό σου fashion blog

Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα τα fashion blogs να δυναμώνουν και να βρίσκονται front row σε πολλά fashion weeks. Μήπως ήρθε η ώρα να δημιουργήσετε κι εσείς το δικό σας;Καταρχήν πρέπει να αγαπάτε τη μόδα. Σκεφτείτε τι είναι αυτό που αγαπάτε πιο πολύ στη μόδα. Λατρεύετε τα ρούχα, τα ψώνια, τους σχεδιαστές, τις φωτογραφίσεις, τα υφάσματα, τα fashion weeks, τα αξεσουάρ, το street style; Όποιο κι αν είναι το πάθος σας θα μπορούσε να εκφραστεί μέσω του προσωπικού σας fashion blog.

Πως φτιάχνω ένα fashion blog;

Σκεφτήκατε λοιπόν όλα τα παραπάνω οπότε ήρθε η ώρα να το κάνετε. Ευτυχώς για εσάς δε θα χρειαστεί να ξοδέψετε χρήματα για τη δημιουργία του. Υπάρχουν έτοιμες πλατφόρμες, πολύ εύχρηστες οι οποίες θα σας λύσουν τα χέρια. Αν δε έχετε και θέλετε να αποκτήσετε κάποιες απλές γνώσεις web design ακόμα καλύτερα. Οι κύριες πλατφόρμες που υπάρχουν είναι ο blogger με κατάληξη .blogspot.com, το wordpress με κατάληξη .wordpress.com και το tumblr με κατάληξη .tumblr.com. To καθένα από αυτά έχει τις δικές του διευκολύνσεις και τις δικές του δυσκολίες. Το πιο δημοφιλές και εύχρηστο για κάποιον πρωτάρη είναι ο blogger:
Μπαίνουμε στη διεύθυνση www.blogger.com.

Για να φτιάξετε το δικό σας blog πρέπει να έχετε google account. Προτέινω να δημιουργήσετε ένα καινούργιο λογαριασμό που θα χρησιμεύει αποκλειστικά για το blog σας. Για να το κάνετε αυτό πατήστε το πορτοκαλί κουμπί και ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες.

Η επόμενη οθόνη χρησιμεύει για λόγους ασφαλείας όπου η Google σας ζητάει το κινητό σας τηλέφωνο ώστε να σας στείλει ένα κωδικό ασφαλείας.

Στη συνέχεια θα χρειαστεί να επιλέξετε ένα όνομα για το blog σας. Αυτό το βήμα θα χρειατεί αρκετή ώρα καθώς τα περισσότερα ονόματα θα διαπιστώσετε ότι είναι κατοχυρωμένα. Προτιμήστε ένα σχετικά μικρό και ευανάγνωστο όνομα με εύκολη ορθογραφία. Προσέξτε ο τίτλος και το url του blog να είναι τα ίδια. Δε θέλετε να μπερδεύονται αυτοί που θέλουν να σας βρουν.

Στο επόμενο βήμα θα χρειαστεί να επιλέξετε ένα σχέδιο για το blog σας. Αυτή η κίνηση είναι αναστρέψιμη οπότε μην ανησυχείτε αν δε σας αρέσει το πρότυπο που θα επιλέξετε γιατί μπορείτε πολύ εύκολα να το αλλάξετε στη συνέχεια.
Το blog σας είναι πλέον έτοιμο και μπορείτε να κάνετε το πρώτο σας post. Πλέον όταν συνδέεστε το πρώτο πράγμα που θα βλέπετε θα είναι ο πίνακας ελέγχου του blog σας. Στη ουσία εδώ μπορείτε να διαχειριστείτε τα πάντα, τις ρυθμίσεις του blog, την εμφάνιση, τα σχόλια και να κάνετε ή να προγραμματίσετε το επόμενο post.

Πατώντας new post κάνουμε την πρώτη μας δημοσίευση ακολουθώντας τις οδηγίες που δίνουμε παρακάτω.

Τι να προσέξω;

Όσο εύκολο κι αν ακούγεται υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε πριν το ξεκινήσετε.
Τα pοsts σας θα μπορούσαν να αφορούν διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα τα οποία θα σας άρεσε να διαβάζετε κι εσείς ως αναγνώστης. Μην προσπαθήσετε να αντιγράψετε τη συνταγή κάποιου κατά τη γνώμη σας πετυχημένου blog γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αποτύχετε. Προσπαθήστε να βάλετε την προσωπική σας πινελιά και γούστο στο blog σας. Τι είναι αυτό που σας συναρπάζει στη μόδα; Σκεφτείτε το και εκφράστε το με τον δικό σας τρόπο. Αυτό που έχουμε είναι η διαφορετικότητα μας, αυτό είναι που μας κάνει ξεχωριστούς και αυτό θα κάνει και το blog μας ξεχωριστό.
Πρόκειται να γράφετε μόνο ή να βάζετε και φωτογραφίες; Αν ισχύει το δεύτερο που όπως και να το κάνουμε fashion blog χωρίς φωτογραφίες δεν γίνεται, πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα τα πνευματικά δικαιώματα, τόσο τα δικά σας αν βάζετε δικές σας φωτογραφίες , όσο και των άλλων αν οι φωτογραφίες δεν ανήκουν σε εσάς. Στην πρώτη περίπτωση διαφυλάξτε τα δικαιώματα σας είτε με watermark, είτε χρησιμοποιώντας το creative commons license αλλά να ξέρετε ότι τίποτα από τα δύο δεν αποτελεί εχέγγυο. Στη δεύτερη περίπτωση να είστε προσεκτικοί και να αναφέρετε πάντα την πηγή της φωτογραφίας λεπτομερώς και με link στο site που τη βρήκατε.
Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι τα σχόλια που δέχεται ένα blog. H φύση του blogging προϋποθέτει ανταλλαγή απόψεων και συζήτηση σε πραγματικό χρόνο. Αν πιστεύετε ότι είστε πολύ ευαίσθητοι για να διαχειριστείτε ένα κακόβουλο σχόλιο που σίγουρα θα υπάρξει, τότε μην μπείτε καν στον κόπο να ξεκινήσετε ένα blog, ιδιαίτερα στο χώρο της μόδας που είναι ένας εύκολα παρεξηγήσιμος και παρεξηγημένος χώρος.

Γιατί να το κάνω;

Σας αρέσει να γυρνάτε και να ανακαλύπτετε κρυμμένα μαγαζιά με vintage ή χειροποίητα πράγματα; Μήπως σας αρέσει να μιλάτε με ανθρώπους και να τους ρωτάτε πράγματα για τη δουλειά τους; Θαυμάζετε τους στιλάτους ανθρώπους που βλέπετε γύρω σας; Μήπως είστε ο πιο φανατικός online shopper; Μπορείτε να φτιάξετε τα πιο τέλεια κοσμήματα με τα πιο απλά υλικά; Μήπως ζωγραφίζετε ρούχα καλύτερα και από τους σχεδιαστές μόδας; Ξέρετε να μεταφράζετε τις τάσεις της μόδας σε προσιτά κομμάτια; Μήπως απλά εμπνέεστε από τα υπέροχα editorials;
Η Εμέλια μου αναφέρει και άλλους λόγους που της έρχονται στο μυαλό: Αν θέλετε να μοιραστείτε με μεγαλύτερο κοινό το προσωπικό σας στυλ και τις επιλογές στο ντύσιμο, το ότι φιλοδοξείτε να δουλέψετε κάποτε για ένα περιοδικό ή site που ασχολείται με τη μόδα (το προσωπικό σας μπλογκ είναι ένας καλός τρόπος να σας ανακαλύψουν, και ίσως να δεχτείτε κάποιες προτάσεις, ποιος ξέρει;), το ότι θα θέλατε να ασχοληθείτε ερασιτεχνικά ή και επαγγελματικά με την φωτογραφία μόδας, ή το ότι θέλετε να δώσετε συμβουλές σχετικά με το ντύσιμο, το στυλ, για να αποφεύγονται διάφορα στυλιστικά εγκλήματα…
Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι που θα σας ωθήσουν στη δημιουργία ενός fashion blog, το blog σας μπορεί να γίνει η πλατφόρμα που θα φιλοξενήσει το πάθος σας, το ταλέντο σας και τις ιδέες σας. Το μόνο που μένει είναι απλά να πατήσετε enter.

http://www.inews.gr/138/pos-na-ftiaxeis-to-diko-sou-fashion-blog.htm

Post a Comment

1 Comments

  1. gia osous den katalavan toys proteino na parakoloythisoyn ta dorean vinreo mathimata ta opoia aforoyn tin kataskevi enos blog apo to miden vima pros vima http://lefta4you.blogspot.com/2010/07/blog_26.html

    ReplyDelete