Πως να φτιαξω σπιτικη μοτσαρελα

Η παρασκευή μοτσαρέλας στο σπίτι είναι μια διασκεδαστική και ικανοποιητική διαδικασία, η οποία απαιτεί μόνο λίγα υλικά και μερικά απλά εργαλεία. Ακολουθεί μια βασική συνταγή για σπιτική μοτσαρέλα:

Συγκεντρώστε τα υλικά. Θα χρειαστείτε: 1:

1 γαλόνι πλήρες γάλα (όχι υπερ-παστεριωμένο)
1/4 κουταλάκι του γλυκού κιτρικό οξύ
1/4 κουταλάκι του γλυκού υγρή πυτιά
1/4 φλιτζάνι νερό
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Ζεστάνετε το γάλα. Αδειάστε το γάλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τοποθετήστε την σε μέτρια φωτιά. Ζεσταίνετε το γάλα μέχρι να φτάσει τους 55 βαθμούς Κελσίου (131 βαθμούς Φαρενάιτ), ανακατεύοντας περιστασιακά για να μην καεί.

Προσθέστε το κιτρικό οξύ. Μόλις το γάλα φτάσει στη σωστή θερμοκρασία, ανακατέψτε το κιτρικό οξύ μέχρι να διαλυθεί πλήρως. Αυτό θα βοηθήσει το γάλα να πήξει σωστά.

Προσθέστε την πυτιά. Σε ένα μικρό φλιτζάνι, συνδυάστε την πυτιά και το νερό και ανακατέψτε για να διαλυθεί η πυτιά. Ρίξτε αυτό το μείγμα στην κατσαρόλα με το γάλα και ανακατέψτε το απαλά, κάνοντας κυκλικές κινήσεις.

Αφήστε το μείγμα να καθίσει. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε το μείγμα να παραμείνει ανενόχλητο για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι το γάλα να σχηματίσει ένα στερεό πηγμένο γάλα.

Κόψτε το τυρόπηγμα. Χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι για να κόψετε το τυρόπηγμα σε μικρούς κύβους, περίπου στο μέγεθος ενός μπιζελιού.

Μαγειρέψτε το τυρόπηγμα. Τοποθετήστε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μαγειρέψτε το τυρόπηγμα για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει τους 85 βαθμούς Κελσίου (185 βαθμούς Φαρενάιτ).

Στραγγίξτε το τυρόπηγμα. Μεταφέρετε το τυρόπηγμα σε ένα σουρωτήρι με τυρομάντιλο και αφήστε το να στραγγίξει για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να στραγγίξει το μεγαλύτερο μέρος του ορού γάλακτος.

Ζυμώστε το τυρόπηγμα. Τοποθετήστε το τυρόπηγμα σε ένα μπολ και προσθέστε το αλάτι. Ζυμώστε το τυρόπηγμα με τα χέρια σας μέχρι να γίνει λείο και ελαστικό, περίπου 5-10 λεπτά.

Σχηματίστε τη μοτσαρέλα. Μόλις η μοτσαρέλα αποκτήσει τη σωστή υφή, πλάστε τη σε μπάλες, κυλίνδρους ή όποιο άλλο σχήμα σας αρέσει. Αφήστε τη μοτσαρέλα να κρυώσει ελαφρώς και, στη συνέχεια, βάλτε τη στο ψυγείο μέχρι να είστε έτοιμοι να τη σερβίρετε.

Απολαύστε την! Η σπιτική σας μοτσαρέλα είναι τώρα έτοιμη να την απολαύσετε στα αγαπημένα σας πιάτα. Θα διατηρηθεί στο ψυγείο μέχρι και 1 εβδομάδα.


Post a Comment

0 Comments